Esteu aquí

Noticia
Corporativo

Internet, les comunicacions avançades i l’anàlisi de l’univers digital, puntals de la tasca de Red.es

Red.es desenvolupa múltiples programes per impulsar la transformació digital al nostre país. Tanmateix, el Govern d’Espanya també li ha assignat altres tasques que tenen relació amb les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC). Entre aquestes taques destaquen la gestió dels dominis “.es”, RedIRIS i l’ONTSI. 

Com a autoritat nacional encarregada de l’assignació i la gestió dels noms de dominis “.es”, Red.es dedica un equip que treballa per al seu funcionament òptim. És important subratllar que “.es” constitueix el domini que més s’identifica amb el nostre país, l’idioma castellà i la cultura hispana. El domini “.es”, de fet, és el més utilitzat a Espanya, amb un nombre de registres que ja supera els 1,8 milions.

Totes les actuacions es fan d’acord amb les directrius del Govern espanyol i de conformitat amb l’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names & Numbers) i les guies derivades del mercat internacional.

L’objectiu és que “.es” continuï essent un referent a escala internacional de la llengua espanyola i s’utilitzi massivament en pàgines d’Internet amb contingut en espanyol, en un món amb més de 400 milions d’hispanoparlants.

D’altra banda, Red.es també té encomanada la gestió de RedIRIS, la xarxa acadèmica i de recerca espanyola que, des que es va fundar el 1988, proporciona serveis avançats de comunicacions a les seves més de 500 institucions afiliades, principalment universitats i centres públics de recerca.

Per oferir als usuaris la millor connectivitat possible i mantenir-se a l’avantguarda dels nous serveis telemàtics, RedIRIS coopera amb altres xarxes acadèmiques i de recerca, tant autonòmiques com internacionals. Entre aquestes últimes destaca la xarxa acadèmica paneuropea GÉANT. RedIRIS participa en la gestió d’aquesta xarxa, a través de la qual es connecta tant amb la resta de xarxes acadèmiques i de recerca nacionals dels altres països europeus com amb xarxes de recerca d’altres continents.

L’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI) també està adscrit a Red.es i té com a objectiu principal el seguiment i l’anàlisi del sector de les telecomunicacions i de la societat de la informació.

L’ONTSI elabora, recull, sintetitza i sistematitza indicadors, elabora estudis, i ofereix serveis informatius i d’actualitat sobre la societat de la informació, de manera que actualment és l’observatori públic sobre aquest sector líder a Espanya.